Návod: Jak namalovat trpaslíka

Milujete vánoční atmosféru a všechny vánoční dekorace a světýlka, adventní čas, vánoční tvoření a vše, co k Vánocům patří? Pak určitě zbožňujete i vánoční trpaslíky - malé skřítky, kteří mají velké čepice, že jim ani oči nejsou vidět! Víte, co jsou tito chlapíci zač? Pojďme si jejich existenci připomenout...  

V malé vesničce začaly vánoční přípravy, a všichni obyvatelé byli plní očekávání. Mezi nimi se schovávala skupinka vánočních skřítků a trpaslíků, kteří pracovali v tajnosti na vytvoření nejúžasnějších dárků pro děti. Každý den se scházeli v tajné dílně, kde s obrovským nadšením zdobili hračky, vázali mašle a tajemně šeptali plány na šťastné překvapení pro vesničany. Jejich kouzelná atmosféra naplňovala vzduch radostí a očekáváním, až nakonec vesničané na Štědrý den objevili krásné dárky, které tito malí skřítci a trpaslíci s láskou vytvořili pro všechny.

Jsou velmi důležití, že? Navíc jsou tak roztomilí! Pojďme si ukázat, jak si tyto skřítky vyrobit, nesmí přeci doma chybět!

malovaní trpaslíci na výřezech

Co budeme potřebovat

dřevěný výřez - malý trpaslík, velký trpaslík

akrylové barvy a štětce (vodu a papírový ubrousek, podložku na stůl)

akrylové fixy

šňůrky, mašle, korálky aj. pro ozdobení či zavěšení

Postup krok za krokem 

Nejprve si můžeme na výřezy udělat lehký náčrt tužkou. U trpaslíků je to jednoduché, jen vyznačíme konec čepice, uděláme šišatý nos a naznačíme si vousy. 

Vánoční trpaslíci z výřezů

V dalším kroku použijeme akrylové barvy na vybarvení, nezapomeňte si dát pod trpaslíky podložku, stačí papír, abyste si nezašpinili barvou stůl. Akrylové barvy používáme, protože rychle pokryjí celou plochu pomocí štětce, můžeme použít i fixy, ale bude to více pracné. S barvami můžeme navíc lehce stínovat. Například u čepice přejeďte okraje lehce černou barvou a pořádně rozetřete s červenou, aby černá vytvořila nenápadné stíny a čepice se staly lehce plastické. 

stínování čepice

Stejně postupujeme s nosem. Růžovou barvu získáme smícháním bílé s kapkou červené. Vrchol nosu pak mázněte bílou a spodek nosu tmavší růžovou a nos hned získá na opravdovosti. Vousy natřete šedou barvou, pod kníry lehce ztmavenou. Jakmile šedá zaschne, můžete přes ní malovat bílou či tmavě šedou až černou a přidat tím světla a stíny.. je to jen pár tahů, ale vousy budou vypadat veseleji. 

malujeme vousy

Barvu necháme pořádně zaschnout a trpaslíci jsou připravení na závěrečné detaily, které můžeme dělat akrylovými fixy. 

vystínované vousy

Můžete si vymyslet veselé vzory na čepice, copánky do vousů, ozdobit boty... fantazii se meze nekladou. Na detaily jsme použili akrylové fixy s extra jemným hrotem, které jsou nejtenčí a zvládnou jemné detaily, tečky, čárky aj. Je možné použít i třpytivé či metalické odstíny akrylových fix, aby se skřítek hezky leskl! Můžete také trpaslíkovi zvýraznit nos a vousy černým fixem, bude vypadat veseleji. 

kreslíme na čepičky

Tak co, jak se Vám vánoční skřítci a trpaslíci povedli? Na video vzniku vánočního trpaslíka se můžete podívat na našem Instagramu zde

Pro více inspirace nás sledujte i nadále a pochlubte se nám Vašimi výtvory v naší inspirativní skupince Artmagico - inspirace pro kreativní tvoření.

 

Vaše Artmagico