Návod na malovaný tulipán akvarelem

Tulipány jsou květiny, které přinášejí radost a barevnou paletu do našich životů. Jejich elegantní tvary a rozmanité barvy je činí vynikajícím motivem pro malbu akvarelem. Pokud se chystáte namalovat vlastní obrázek tulipánů akvarelem, máme pro vás několik užitečných tipů, které vám pomohou zachytit tu krásu a šarm, jenž nám tulipány přinášejí.

10

Začněte s přípravou

Než se pustíte do samotného malování, je důležité si připravit veškeré potřebné vybavení. Kromě akvarelových barev, štětců a akvarelového papíru (gramáž min. 300g) si připravte také inspirační fotografie tulipánů či tulipány živé. Můžete vybírat z různých druhů tulipánů a barev, abyste našli ten, který vás osloví nejvíce.

1

Skicujte svůj návrh

Než začnete s malováním, je užitečné si vytvořit náčrt, který vám pomůže určit kompozici a rozložení tulipánů na papíře. Můžete experimentovat s různým uspořádáním a velikostí květů, abyste dosáhli požadovaného efektu. Ideální pro kresbu skici je grafitová tužka. Po dokončení skici, přejeďte kresbu plastickou gumou, která stáhne přebytečný grafit a celkově kresbu zjemní, aby nebyla tak viditelná. Kompozice obrázku je velmi důležitá, obrázek by se měl nacházet ve středu papíru.

 2

Pracujte s vrstvami

Při malování akvarelem je důležité pracovat s vrstvením barev. Začněte s lehkými a transparentními vrstvami barvy a postupně přidávejte intenzitu barev a domalujte detaily. Tím dosáhnete plynulých přechodů a zajímavých efektů. Jednotlivé vrstvy musí zaschnout než se použije vrstva tmavší, pracujte tedy pomalu a soustředěně. K urychlení schnutí může posloužit fén na vlasy.

 3

 

4

5

Využijte mokré do mokré techniky

"Mokré do mokré" technika je skvělým způsobem, jak zachytit jemné detaily, dosáhnout plynulých přechodů a sjednocené textury malby. Naneste barvu na mokrý papír a nechte ji volně smíchat se sousedními barvami. Tím dosáhnete zajímavých efektů a živých barev.

6

7

Hrajte si s světlem a stínem

Světlo a stín hrají klíčovou roli při jakémkoliv realistickém malování. Vyzkoušejte různé osvětlení a stínování, abyste vytvořili zajímavé a dynamické obrazy. Experimentujte s různými úhly osvětlení a zkoumejte, jak se mění dojem z květin v závislosti na světle. Světlo a stín vytváří plasticitu a živost celého obrázku. 

8

9

Nebojte se chyb

Pamatujte, že malování je procesem učení a objevování. Nebojte se chyb a experimentujte s různými technikami a přístupy. Každá chyba vám může poskytnout cennou zpětnou vazbu a pomoci vám zdokonalit své malířské dovednosti.

Video z malby tulipánu akvarelem najdete zde

Malování akvarelem je zábavným a odměňujícím zážitkem. Sledujte naše tipy a dejte svému umění šanci rozkvést v plný květ. Buďte kreativní a nechte své fantazii volný průběh. Vaše obrazy, a to nejen tulipánů, určitě budou okouzlujícím přírůstkem do vaší sbírky výtvarných děl.

Vaše Artmagico