Zápichy do květináčů ze studeného porcelánu

Dnes tu pro Vás máme foto návod na interiérovou dekoraci v podobě zápichů do květináčů. Je to taková milá drobnost, která oživí a rozveselí váš interiér. Vybrali jsme si motiv srdce, jenž je synonymem lásky, které není nikdy dost. Zápich je vhodný i jako milá pozornost a dáreček pro vaše kamarádky či kolegyně, babičky a maminky. A protože se blíží Den svatého Valentýna, je to více jak příhodné. 

Valentýn je svátek lásky a romantiky, slavený 14. února každý rok. Tento den je pojmenován po svatém Valentýnovi, který byl podle legend jedním z římských křesťanských mučedníků. Oslavuje se především v západních zemích, ale stává se stále populárnějším i ve světě.

Valentýn se tradičně slaví výměnou drobných dárků, květin a romantických kartiček. Ať už jste ve vztahu nebo ne, Valentýn poskytuje příležitost k vyjádření a oslavě lásky a citů všeho druhu.

zápichy v květináči

Návod na srdíčkové zápichy krok po kroku

Naše zápichy jsou udělány z tzv. studeného porcelánu, jsou pomalovány akrylovými fixy a tavnou pistolí přilepeny ke špejlím. 

Co budete k výrobě potřebovat

1 hrnek jedlé sody

1/2 hrnku škrobu (buď bramborového nebo kukuřičného)

3/4 hrnku vody

pánvičku

pečící papír 

váleček na těsto 

vykrajovátka na cukroví 

akrylové fixy 

akrylové barvy 

špejle 

tavící pistoli

Postup

Nejprve Vás musíme upozornit, že zápichy nezvládnete vytvořit v rámci jednoho dne, hmota studeného porcelánu se musí nechat vyschnout, což může zabrat cca 24-72 hod dle tloušťky a teploty v místnosti. Tak s tím, prosím, počítejte. Z dávky vytvoříte cca 45 kousků ozdobiček, dle velikosti vykrajovátek. Je tedy super si připravit třeba i vánoční či podzimní ozdoby, které pak můžete použít v rámci ročního období. 

Samotný studený porcelán se vypracuje následovně. Sodu, škrob a vodu dejte do pánve, pořádně promíchejte a za stálého míchání nechte hmotu zahřát a zhoustnout (může trvat cca 10 min), směs musí být hustá jako např. těsto na perníčky. Poté směs přendejte na pečící papír, zabalte a nechte trochu zchladnout, abyste mohli směs pořádně prohníst rukama a vytvořit z ní hmotu podobnou těstu. 

Poté hmotu vyválejte do hladké a tenké vrstvy. Pomocí vykrajovátek vykrojte tvary. Můžete hmotu také obarvit akrylovou barvou. 

přidání barvy do hmoty

Barvu do hmoty zapracujte - ideálně na barvu nesahejte a překládáním hmoty barvu zapracujte dovnitř. Tímto způsobem se neušpiníte ruce.

zpracování hmoty

vyválení hmoty

Jakmile barva rovnoměrně obarví hmotu, můžete ji rozválet a vykrojit tvary. Barva v těstě nebarví okolí, nemusíte se bát.

cerveny studeny porcelan

Připravené ozdoby dejte na rovnou plochu a nechte uschnout, jak jsme psali výše - může to trvat mezi 24-72 hodinami. Poté můžete vzít do ruky akrylové fixy nebo barvy a ozdobit si srdíčka dle vaší fantazie a vkusu. My jsme používali akrylové fixy řady Pro Line.

malování porcelánu

srdce ze studeného porcelánu

Ozdoby nyní můžete přilepit na špejle pomocí tavné pistole. Pozor na manipulaci s tavnou pistolí, abyste se neopařili horkou lepící směsí. Za malou chvilku máte zápichy hotové. Srdíčka také můžete opatři dírkou a někam zavěsit, nalepit je na papírové přání aj. 

zápichy do květináčů ze studeného porcelánu

Užijte si tvoření s tímto kreativním materiálem. Pro více inspirace nás sledujte i nadále a pochlubte se nám Vašimi výtvory v naší inspirativní skupince Artmagico - inspirace pro kreativní tvoření. 

Video návod najdete zde: 

Vaše Artmagico