Jak malovat na textil

Zde Vám přiblížíme, jak můžete malovat akrylovými barvami a fixami na textilní výrobky. Krok za krokem se naučíme, jak oživit oblečení nebo doplňky z textilu.

jak malovat na tetil - taška a tenisky

Malování akrylovými barvami a fixami na textil je fantastický způsob, jak z obyčejných věcí jako jsou trička, bundy, tenisky nebo batohy, udělat originální a osobitá umělecká díla. Akrylové barvy nabízejí živé barvy a možnost vrstvení a po zafixováni jsou světlostále a voděodolné.

Krok 1: Příprava textilu

  • Vyberte si textilní výrobek, který chcete ozdobit, například tričko, bundu, tenisky, tašku nebo i látkový batoh, prostě jakékoliv látkový výrobek, který chcete přetvořit.
  • Ujistěte se, že textil je čistý a zbavený nečistot. Můžete ho předem vyprat podle pokynů na štítku s péčí o oděv. Praní a vyžehlení před malováním může pomoci zlepšit přilnavost barev.
  • Pokud je to možné, umístěte kus kartonu nebo podložku uvnitř textilu, aby zabránily proniknutí barev na druhou stranu látky.

TEXTIL

Krok 2: Výběr akrylových barev a pomůcek 

  • Pro malování na textil doporučujeme zvolit kvalitní akrylové barvy a akrylové fixy, které mají dobré krycí schopnosti a které jsou stálobarevné a odolné vůči praní. Což je nezbytné pro zajištění trvanlivosti a odolnosti malby na textilu. Akrylové barvy a akrylové fixy Artmagico splňuji veškeré tyto podmínky, proto se nemusíte bát a můžete se smělé pustit do malování. Můžete je kombinovat a míchat, aby se vám podařilo vytvořit unikátní odstíny.
  • Pro různé efekty si připravte štětce různých velikostí, houbičky nebo dokonce prsty pro nanášení barev.

ARTMAGICO PRODUKTY 

Krok 3: Návrh motivu a testování barev

  • Před samotným malováním si vytvořte náčrt motivu, který chcete na textilu vytvořit. Můžete ho předem nakreslit obyčejnou tužkou nebo křídou v tužce, abyste měli jasnou představu a mohli, popřípadě návrh setřít nebo opravit.
  • Na malém kousku látky vyzkoušejte kombinace barev a techniky, abyste získali lepší představu o tom, jak barvy reagují na textil. Mějte na paměti pří prací s textilem, že každý materiál se chova jinak, má rozdílnou savost a strukturu, každopádně se jedná o porézní materiál, který dle svého charakteru muže vice nebo méně sát, tak na to myslete, než začnete malovat a vyzkoušejte to na malý kousek látky, kde to nebude vidět.
  • Muže se stát že Vám fixy nebo řidší barva bude rozpíjet. Proto obrázek buď podmalujte nezředěnou bílou akrylovou barvou, a potom s akrylovými barvami a fixy pracujte tak, jak jste zvyklí, nebo naopak využijte této schopnosti pro efekt prolínání barev. A dokud barvy neuschnou vlhkým štětcem míchejte barvy mezi sebou.

podklad malovani na textil

Krok 4: Malování akrylovými barvami a akrylovými fixy:

  • Před začátkem malování namíchejte barvy, abyste dosáhli požadovaných odstínů.
  • Položte malovanou plochu podložkou nebo kartonem uvnitř textilního výrobku, abyste zabránili proniknutí barev na druhou stranu.
  • Malujte na textil postupně, vrstvu po vrstvě. Nechte každou vrstvu zaschnout dříve, než začnete další a nebo naopak, jak jsme uváděli dříve míchejte barvy dokud neuschnou vlhkým štětcem.
  • Můžete začít s jednoduchými tvary a postupně přidávat detaily.
  • Využívejte různé štětci nebo houbičky, abyste dosáhli různých textur a efektů.
  • Akrylové barvy jsou obvykle rychleschnoucí, což usnadňuje práci, ale na těžší látce, schnuti muže potrvat, jelikož látka barvu nasaje.
  • Akrylové fixy aplikujte podle svého návrhu, jak jste zvykli malovat a abyste zdůraznili detaily a dodali hloubku vaší malbě.
  • Ujistěte se, že akrylové barvy jsou zcela suché, než začnete aplikovat fixy, abyste zabránili rozmazání barev a ucpaní hrotu.

akrylová fixa na tričko

Krok 5: Fixace a péče o malovaný textil

  • Pro zajištění dlouhodobé ochrany a zachování barev, po dokončení malby a po úplném zaschnutí, obvykle se doporučuje žehlit textil na rubové straně nebo žehličkou přes pečící papír nebo jiné plátno, aby nedošlo k přenosu barvy na žehličku. Pokud to však dle charakteru výrobku, například plátěné tenisky, malbu nelze zafixovat zažehlením, nechte malbu pořádně zaschnout a povrch naimpregnujte impregnačním sprejem.
  • Při praní volte jemný cyklus nebo ruční praní na nižší stupně. Doporučuje se prát textil obrácený naruby, abyste ochránili obrázek.

malovani na tenisky

A teď můžete s hrdostí nosit Vaše dílko. Budete mít jedinečný kus oblečení nebo doplňku, který vyjadřuje Vás styl, kreativitu a originalitu. Muže to být také osobitý a originální dárek.

Malování akrylovými barvami a fixami na textilní výrobky je zábavný a tvůrčí způsob, jak transformovat obyčejné kusy do osobitých uměleckých děl. Buďte kreativní, experimentujte s barvami a technikami a vytvořte si vlastní neobyčejné módní kousky. S akrylovými barvami a fixy se textil stane Vaším plátnem, na kterém můžete vyjádřit svou uměleckou vizi.

Video návody, jak malovat na různých textilních výrobcích najdete na našem YouTube kanálu:

 

Svým krásným tvořením na textilu se nám můžete pochlubit na Instagramu, s hashtagem #artmagico_official nebo na FB stránce Artmagico – inspirace pro kreativní tvoření.

Vaše Artmagico