Jak malovat na dřevo

 Malování akrylovými barvami a fixami na dřevo.

Zde se podíváme na několik tipů a návodů, jak malovat akrylovými barvami a fixami na dřevo, od samého začátku a to, jak připravit povrch k malovaní nebo kreslení, nebo vybrat správně barvy, až po fixaci a následnou péčí pomalovaného dřevěného kousku.

66

Malování akrylovými barvami a fixami na dřevo je skvělým způsobem, jak oživit dřevěné výrobky, dodat jím barevnost a osobní dotek. Akrylové barvy jsou výbornou volbou pro malování na dřevo, protože se s nimi pracuje jednoduše, rychle schnou a nabízejí širokou škálu barev. Akrylové fixy pak umožňují dodat detaily. S akrylovými výrobky mate jistotu, že vaše dřevěné výrobky budou dlouhodobě krásné.

  1. Příprava dřeva:

Než začnete malovat, je důležité správně připravit povrch dřeva. Dřevo by mělo být hladké, suché a zbavené nečistot. Pokud je dřevo hrubé nebo má nerovnosti, doporučuje se povrch jemně vyhladit brusným papírem a poté odstranit prach, aby se barvy lépe přilnuly. Pokud dřevo obsahuje smolu nebo mastnotu, měli byste je také odstranit, abyste zabránili negativnímu vlivu na akrylové barvy. Dřevo je přírodní porézní materiál, který dle svého charakteru muže vice nebo méně sát, tak na to myslete, že na dřevu se Vám mohou fixy nebo řidší barva rozpíjet. Proto dřevo buď podmalujte akrylovou barvou, a potom s akrylovými fixy pracujte tak, jak jste zvyklí, nebo naopak využijte této schopnosti pro efekt prolínání barev.

67 

  1. Výběr akrylových barev:

Pro malování na dřevo doporučujeme zvolit kvalitní akrylové barvy, které mají dobré krycí schopnosti a jsou odolné vůči vlivům počasí. Pokud plánujete umístění dřevěného výrobku venku, vybírejte barvy s odolností proti UV záření. Naše akrylové barvy a akrylové fixy Armagico splňuji veškeré tyto podmínky, proto jsou ideálním prostředkem k malovaní na dřevo. Můžete je kombinovat a míchat, aby se vám podařilo vytvořit unikátní odstíny.

68

  1. Volba štětců:

Zvolte kvalitní štětce nebo houbičky a valečky pro malování. Velikost štětce a typ závisí na vašich preferencích a potřebách. Pro detailní práce mohou být užitečné detailní tenké štětce Artmagico, zatímco pro větší plochy můžete použít širší štětce nebo válečky.

69

  1. Výběr motivu k malování a testování barev:

Než začnete malovat na dřevo, vyzkoušejte si kombinaci barev a testování na kousku dřeva. Můžete si také vytvořit návrh motivu na papíře, abyste měli jasnou představu o tom, jak by váš výsledek mohl vypadat.

70

  1. Malování akrylovými barvami:

Před začátkem malování namíchejte barvy požadovaných odstínů. Malujte na dřevo postupně, vrstva po vrstvě a nechte každou vrstvu dobře zaschnout před aplikací anebo naopak využijte efektu prolínaní mokrých barev na savém povrchu dřeva. Akrylové barvy obvykle rychle schnou, což usnadňuje práci.

71

  1. Experimentujte s technikami:

Akryly na dřevo lze nanášet různými způsoby, a tak můžete vytvářet různé efekty. Několik oblíbených technik zahrnuje:

  •  Přímé malování: Použijte štětce nebo houbičky pro malování přímo na dřevo.
  •  Štěrkování barvy: Nanášejte barvu na dřevo špachtlí, abyste vytvořili texturovaný vzhled.
  •  Šablony: Použijte šablony, abyste vytvořili opakující se vzory nebo detaily.
  •  Stříkání: Pokud máte air brush pistoli, zkuste nastříkat barvu specialně zředěnou barvu na dřevo pro zajímavé efekty.

74

  1. Malovaní nejen detailů pomocí akrylových fixů:

Akrylové fixy jsou skvělým nástrojem pro dodání detailů a zdůraznění výsledného uměleckého díla. Můžete použít fixy různých tlouštěk, aby vaše malba byla ještě výraznější. Ujistěte se, že barvy pod fixy jsou zcela suché, aby nedošlo k nežádoucímu míchání.

75

  1. Fixace a následná peče:

Pro zajištění dlouhodobé ochrany a zachování barev vašich dřevěných výrobků doporučujeme aplikovat vrstvu ochranného lakovaní, a to akrylovým bezbarvým lakem na vodní bázi. Lakovaní pomůže chránit malbu před poškrábáním, vlhkostí a UV zářením.

Barva by neměla přijít do styku s jídlem.

V případě, že chcete využívat k praktickému užití, např. dřevěné podtácky, můžete dřevo zalít pryskyřicí. Tato úprava Vám zajistí lepší údržbu.

Aby vaše dřevěné umělecké dílo vydrželo dlouho, umístěte ho na vhodné místo, kde nebude přímé slunce, vlhkost nebo prudké teplotní změny. Pokud se na povrchu objeví prach nebo nečistoty, jemně je setřete vlhkým hadříkem.

76

Malování akrylovými barvami a fixami na dřevo je zábavnou a uspokojivou aktivitou. Využijte svou kreativitu a vytvořte nádherné dřevěné výrobky, které budou okouzlovat svým vzhledem. Nebojte se experimentovat s různými technikami a barevnými kombinacemi, ať už se jedná o dekorativní předměty nebo originální umělecká díla.

Pamatujte, že nejdůležitější je vlastní radost a zážitek z tvorby. Malování na dřevo je skvělý způsob, jak vytvořit unikátní a osobní kus, které potěší nejen Vás, ale i vaše okolí. Takže se nebojte vytáhnout štětce a fixy a pusťte se do tvorby na dřevě, užijte si a nechte svou fantazii volný průběh!

Svým krásným tvořením se nám můžete pochlubit na Instagramu, pokud dáte hashtag #artmagico_official nebo na FB stránce Artmagico - inspirace pro kreativní tvoření.

Vaše Artmagico