Jak malovat na sklo

Malování akrylovými barvami a akrylovými fixami na sklo je vzrušující způsob, jak vytvořit originální a barevné umělecké dílo nebo ozdobit různé předměty. Malováni na sklo je vhodné jak pro začátečníky, tak i pokročilé umělce a nabízí mnoho možností pro osobní vyjádření. Zde probereme několik kroků a tipů, jak dosáhnout skvělých výsledků při malování akrylem na sklo.

Chcete si vytvořit vlastní originální kousek do bytu, ozdobit sváteční nebo svatební stůl? Nebo jen vytvořit dárek pro někoho, koho máte rádi? Ručně malovaný skleněný svícen můžete vyrobit klidně i ze zavařovačky.

65Co budeme potřebovat:

Akrylové barvy se dají použít na různé povrchu včetně skla. Sklo je ale nesavé – neporézní a barva se nemá, jak se uchytit, na což se musí brát zřetel. Na neporézním povrchu akrylová barva hůře přilne a snadno může dojít k mechanickému poškození malby a je nutné povrch i zafixovat. 

Příprava povrchu anebo jak začít?

Předtím než začnete malovat, je důležité si připravit povrch skla. Přednostně používejte matné sklo, aby barvy lépe přilnuly, ale není to podmínkou. Dobře umyjte sklo teplou vodou a jarem a poté ho pečlivě osušte. Pro odstranění zbytků mastnoty můžete použít i trochu alkoholu nebo acetonu.

58

Zvolte motiv, který chcete malovat – je zcela na Vás jaký motiv zvolíte, od pár jednoduchých květu, hvězdiček nebo i nápis, je to jen na Vás. My jsme jako motiv vybrali jednoduché květy.

Namalujeme okvětní plátky květin, stačí jen přiložit špičku hrotu štětce s akrylovou barvou na povrch a popotáhnout ke středu, vytvoří se tak tvar okvětního plátku, ze kterých je květ složeny. Necháme řádně zaschnout.

59

 

Ted‘ můžeme štětcem s akrylovou barvou nebo štětcem vytvořit střed květu.

60

Jakmile je povrch suchý, ztmavíme okraje středu květu.

61 

Nakonec uděláme akrylovými fixy malé detaily – tmavě tečky.

62

Existuje mnoho různých technik, které můžete vyzkoušet při malování na sklo akrylovými barvami a fixami. Zde jsou některé základní techniky:

  • Vrstvení a stínování: vytvořte různé odstíny a efekty tím, že budete nanášet více vrstev. To vytváří zajímavý hloubkový dojem.
  • Konturování a vytváření detailů: Použijte akrylové fixy k vytvoření čar a obrysů, které definují vaše motivy na skle. Kombinovat můžete různé typy hrotů, na větší plochy využijte středně velký hrot akrylového fixu, využit můžete i metalické fixy, které krásně kryjí.
  • Šablony: Pokud nejste si jisti svými malířskými schopnostmi, můžete použít šablony.

Pokud by se Vám zdálo, že na skle barvy nekryjí tak, jak byste si představovali? Pro maximální krycí schopnost můžete nanest ve dvou vrstvách, přičemž první vrstvu nechte dostatečně zaschnout. 

Až budete mít obrázek hotový, nechte ho zaschnout, pár hodin a pak následovně obrázek zafixujte. Vložte jej do studené trouby. Tu následně nastavte na 160 stupňů zapečte na cca 1 hodinu. Následně troubu vypněte a nechte vychladnout. 

63

Po zapečení se stává obrázek voděodolným, můžete jej mýt ručně ve vodě, ale dávejte pozor, obrázek není otěruvzdorný. Nikdy nemyjte v myčce nádobí. Barva by neměla přijít do styku s jídlem. Dbejte na to, aby bylo sklo čisté a nepoužívejte drsné houby nebo čistící prostředky, které by mohly poškodit váš obrázek.

64 

Malování akrylovými barvami a akrylovými fixy na sklo je zábavný způsob, jak vytvořit originální dílo nebo zajímavou dekoraci pro váš domov. Nebojte se experimentovat s různými technikami a barvami. Berte to jako dobrodružství a nechte svou fantazii volný průchod!

Video návod najdete zde: 

Svým krásným tvořením se nám můžete pochlubit na Instagramu, pokud dáte hashtag #artmagico_official nebo na FB stránce Artmagico - inspirace pro kreativní tvoření.

Vaše Artmagico