Návod jak tečkovat mandaly

Co je to vlastně mandala?

Mandala nebo-li magický kruh, který vyjadřuje jednotu a harmonii a pochází z indických náboženství. Samotný kruhovitý tvar mandaly má navodit pocit nekonečna a nabídnout duchovní cestu. 

Mandaly jsou aktuálně velmi oblíbené, neboť při jejich tvorbě můžete relaxovat a při jejich opakujícím se malování vidíte neskutečné posuny. Z prvních jednoduchých mandal se rázem stávají složitější obrazce a v člověku roste stále větší pocit uspokojení.

Co k tvorbě mandal potřebujeme?

Chcete s tvorbou mandal začít, ale nevíte jak? Co k takové tvorbě potřebujete? Není toho mnoho. Pokud se chcete poustit do tečkovaných mandal potřebujete akrylové barvy a tzv. tečkovací nástroje a dále pak něco, na co chcete mandaly malovat - může to být cokoliv, od kamínku, papíru, plátna, obalu na diář, hrnečku, ale spousty dalšího. Meze se zde nekladou.

Capture

Návod na to jak začít tečkovat

Máte vše připraveno? Pak nic nebrání tomu začít.

Pro návod jsme si vybrali kamínek, který jsme natřeli základovou barvou na akrylové bázi. Akrylové barvy volíme kvůli jejich specifickým vlastnostem a trvanlivosti. Jsou voděodolné, světlostálé a rychleschnoucí narozdíl například od barev olejových.

Při tvorbě náročnějších obrazců, je možné pomocí kružítka předkreslovat kruhy, my jsme však vybrali jednoduchou mandalu, ke které předkreslení nepotřebujete.

Mandala Artmagico 1

V návodu vidíte jaké nástroje z tečkovací sady volit. Tyčinku lehce namočte do barvy a pokládejte na kamínek. Čím častěji jednou namočenou tyčinku položíte na kamínek, tím bude tečka menší.

Mandala artmagico 2

mandala Artmagico 3

mandala artmagico 4

Mandala Artmagico 5

Mandala Artmagico 6

Mandala Artmagico 7

Čárky tvoříme tak, že tečku pouze rozetřeme do strany a vytvoříme tak jemnou čárku. Žádný jiný nástroj k tomu není potřeba.

Mandala Artmagico 8

Mandala Artmagico 9

Mandala Artmagico 10Mandala artmagico 11

Mandala Artmagico 12

Mandala Artmagico 13

Výslednou mandalu zalakujte akrylovým lakem a máme hotovo :)

 

Veronika Slavíková