Akryl vs. Akvarel. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Porovnání dvou populárních malířských médií

Malba je fascinujícím uměleckým procesem, který nabízí mnoho různých médií, z nichž si můžete vybrat. Mezi dvě nejoblíbenější patří akrylové barvy a akvarely. Oba tyto typy barev mají své jedinečné vlastnosti a výhody. Jaký je mezi nimi rozdíl? V tomto článku se podíváme na rozdíly mezi akrylem a akvarelem, abyste mohli rozhodnout, který z nich by mohl být pro Vaše umělecké projekty ten pravý.

Akvarely:

Papousek 1

  1. Transparentní barvy: Akvarely jsou známé svou průsvitnou povahou. Barvy se nanášejí na papír tak, aby byly průhledné, což umožňuje světlu proniknout skrze ně. Tento efekt je ideální např. pro zachycení lehkosti a průhlednosti vody a skla. Začíná se od nejsvětlejších tónů po nejtmavší barvy. Tím, že barvy nejsou krycí je velmi těžké opravovat již jednou namalovaná místa. Musí se tedy malovat více precizněji. 

  2. Rozmývání a přechody: Díky schopnosti akvarelů snadno rozmývat barvy a vytvářet plynulé přechody mezi odstíny můžete dosáhnout úžasných efektů a barevných změn.

  3. Rychlost schnutí: Akvarelové barvy schnou rychleji (resp. závisí to na množství přidané vody, uspíšit schnutí je možné pomocí fénu na vlasy) než akrylové, což umožňuje rychlejší práci a možnost vrstvení nových barev.

  4. Papír pro akvarely: Pro práci s akvarely je třeba použít speciální akvarelový papír, který je navržen tak, aby dobře absorboval vodu a barvy, nevlnil se příliš a nepropíjel se naskrz.

Akrylové barvy:

akryl vs akvarel

  1. Opačný efekt: Na rozdíl od akvarelů jsou akrylové barvy neprůhledné a poskytují plný a bohatý pokryv. To je ideální pro vytváření vícevrstvých a sytých maleb. Barvy nejsou transparentní a dají se překrývat, aniž by byla vidět spodní vrstva. Opravy jsou s nimi velmi lehké, u akrylové barvy je možné nesprávné tahy malovat znovu. 

  2. Různorodost povrchů: Akrylové barvy lze použít na různých površích, včetně plátna, dřeva, plastu a dalších materiálů. To poskytuje umělcům mnoho možností pro experimentování.

  3. Trvanlivost: Po zaschnutí jsou akrylové barvy trvanlivé a odolné vůči povětrnostním vlivům, což je dělá vhodnými pro vytváření uměleckých děl na venkovních površích.

  4. Rychlá reakce: Akrylové barvy schnou rychle a nedovolují snadné rozmývání nebo změnu po zaschnutí. To znamená, že musíte být rychlí a přesní.

Volba mezi akrylovými a akvarelovými barvami závisí na Vašem uměleckém stylu a preferencích. Akvarely jsou skvělou volbou pro ty, kteří se chtějí ponořit do světa transparentních a průhledných barev. Naopak akryly ocení umělci, kteří touží po sytých, plných tónech a trvanlivosti jejich děl. Nakonec můžete také zkombinovat oba typy barev pro vytvoření jedinečných efektů ve Vašich uměleckých projektech.

Krásné tvoření a umělecké zážitky přeje

Artmagico