Jak na krasopis

Proč krasopis?

- Nelíbí se mi můj rukopis a chci ho zlepšit.

- Chci relaxovat.

- Chci se naučit něco nového.

Tyhle tři důvody Vás nejčastěji dovedou ke krasopisu. Rukopisu se ovšem úplně nevzdávejte. Váš rukopis můžete do krasopisu promítnout a odlišit se tak. No a ruční psaní má prý dobrý vliv na mozek.

 Art is magic Veronika Sudová

Co je to vůbec krasopis?

Krasopisem označujeme krásné písmo. Všeobecně se také označuje jako kaligrafie. I když to hodně lidí neví, mezi jednotlivými druhy kaligrafie či krasopísma jsou rozdíly.

Rozdělení kaligrafie a krasopsaní

Co potřebuju do začátku?

Hodně záleží na tom, jaké písmo chceme psát. Teoreticky by Vám stačila na začátek měkká tužka, která díky přítlaku udělá rozdíl mezi tmavšími a světlejšími tahy. U klasické kaligrafie potřebujete násadku, perko a inkoust. U moderní kaligrafie zase brushpen (štětcový fix) nebo štětec a barvy (stačí obyčejné vodovky nebo akvarely). Falešná kaligrafie se tvoří fixem s pevným hrotem. U letteringu si už můžete hrát s čímkoliv. Papír je taky pomůcka, na které záleží. Dobré je vybírat si hladký papír (např. Canson Marker 70 GSM), který zaručí, že po něm fixy budou hezky klouzat a nebude se třepit hrot. Klidně použijte i papír z tiskárny, jen si dejte pozor, aby fixy papírem nepropily. Pokud budete malovat písmenka akvarelem nebo zkoušet blending, použijte papír na akvarel nebo akryl.

 Bruspeny Artmagico

Musím jít na kurz?

Nemusíte, ale počítejte s tím, že Vám pak ovládnutí krasopisu může trvat déle. Na kurzu Vám lektor ukáže vše hned na místě, a můžete se rovnou zeptat na to, čemu nerozumíte. Bez kurzu je dobré si pořídit nějakou písanku nebo si vytisknout základní tahy, popř. abecedu v písmu, které se Vám líbí a trénovat.

TIP: Když si přes vybranou abecedu nebo věty dáte pauzovací papír, vytvoříte si tak jednoduchou a rychlou šablonu.

 

Jak se naučit krasopsát?

Nejdůležitější pravidlo u všech druhů krasopísma je velmi jednoduché - tah nahoru je tenký (odlehčená ruka), dolů tlustý (s přítlakem). Nejprve se naučte základní tahy, pak jednotlivá písmenka, a nakonec vše spojte do slov a vět.

 Psaní s brush peny

Před samotným psaním je dobré se vždy rozepsat. Ruka se tak lépe uvolní a připraví na změny v přítlaku. Zvlášť ze začátku může při psaní bolet ruka, protože si na nové pohyby ještě nezvykla. Bolesti předejdete pravidelným tréninkem. Raději trénujte pravidelně a kratší dobu, než nárazově a dlouho. Navíc, čím pravidelněji budete psát, tím rychleji uvidíte výsledky.

 Přítlaky v kaligrafii

ZÁKLADNÍ TAHY

tahy krasopisu

KRASOPISNÁ ABECEDA

 Abeceda krasopisu

Základ umím a co dál?

Zkuste písmo zdobit, naučte se blending (míchání více odstínů), malujte na různé materiály, stínujte… Hlavní je, aby Vás tvorba bavila.

 Jak na krasopsaní

A co leváci?

Stále panuje mýtus, že leváci nemohou krasopsát. Není to pravda. Já jsem levák a krasopíšu. Leváci si jen musí dát pozor na to, aby si po sobě napsané nemazali. Zvlášť je dobré si dát pozor, aby hrot fixu nebyl kolmo k papíru, ale spíš „malinko ležel“. Hrot kolmo k papíru se bude točit přesně tam, kam nechcete, a rychleji se špička roztřepí.

 Artmagico brush pens

 

O autorce článku:

Jmenuji se Veronika, tvořím ručně psané dekorace, pořádám kurzy moderní kaligrafie, pečení a bullet journalu. Vyrobím také jmenovky či přání pro každou příležitost.

FB: @suvero.creates

IG: @sudova.veronika