Jak malovat na hrneček

Chcete si vyrobit vlastní malovaný hrneček? Nebo snad vytvořit dárek pro někoho, koho máte rádi? Ručně malovaný hrneček vyrobíte klidně i ze starého hrnku, který máte doma. Nemusíte utrácet peníze za nové hrnečky, když si je můžete vyrobit sami s pomocí fixů Artmagico. 

Co na tvorbu hrnečku budete potřebovat:

  • hrneček
  • fixy Artmagico
  • alkohol - alpu, ale bude stačit i jarová voda
  • troubu na zapečení
  • závěrečný lak s atestací na dětské hračky - lak není potřeba, ale pomáhá zachovat dílo na vždy

Jak začít?

Hrneček je potřeba odmastit, aby fixy na porcelánu lépe držely. Otřete tedy hrneček alkoholem, například Alpou. Pokud malujete na hrneček, který už déle užíváte postačí jej řádně umýt v jarové vodě a osušit.

Zvolte motiv, který chcete malovat - je zcela na Vás od pár jednoduchých srdíček, přes nápis, který obdarovaného potěší pokaždé, když z hrnečku bude pít, přes vtipné obrázky, postavičky až po důmyslná umělecká díla. Je to jen na Vás, jaký motiv zvolíte. Níže přidáváme pár příkladů pro inspiraci, budeme je průběžně doplňovat, takže kdykoliv se vrátíte, najdete zde další inspiraci :)

Kombinovat můžete různé typy hrotů, na větší plochy využijte středně velký hrot akrylového fixu, využijte však i metalické fixy, které krásně kryjí.

Obrázek si předkreslete tužkou, nebo fixem s extra jemným hrotem.

Velkou výhodou akrylových fixů je, že před jejich fixací můžete obrázek snadno odstranit - použijte alkohol a nepovedený obrázek lehce odstraňte houbičkou navlhčenou například v Alpě.

Máte obrázek hotový?

Po dokončení své malby nechte obrázek zaschnout, alespoň pár hodin a vložte jej do studené trouby. Tu následně nastavte na 180 stupňů a hrneček v ní zapečte zhruba 1 hodinu. Následně troubu vypněte a nechte hrníček vychladnout. 

Po zapečení se stává obrázek voděodolným, můžete jej mýt ručně ve vodě, ale dávejte pozor, obrázek není oděruvzdorný, takže nevkládejte do myčky na nádobí, Vaše dílo by se takto časem obrousilo a ztratilo.

Chcete obrázek zafixovat navždy?

Pokud si chcete být jistí, že fixace bude naprosto stoprocentní doporučujeme hrneček zalakovat. Na trhu najdete spousty laků, které mají atestaci pro dětské hračky, takovýto lak můžete použít na hrneček a nemusíte se bát, že by jste byli vystaveni toxickým látkám. 

Inspirace

Návrh bez názvu (2)

2_8

7_3

3_8

5_7

4_8

6_6

Návrh bez názvu (3)